cheseauxrey associés: Conthey multi-purpose venue: conversion and extension - best architects 22

cheseauxrey associés

Conthey multi-purpose venue: conversion and extension

best architects 22

renovation and addition

Place

Conthey, Switzerland

Photos

Nicolas Sedlatchek

Description

The existing multi-purpose venue was built in 1989, quickly winning over the population of Valais with the various services it offered. However, over the years the facilities no longer met requirements in terms of use, capacity, acoustics and flexibility. The new project intends to refine the inside space and to improve the perception of volume and the visibility of the stage. Service spaces are shifted outwards in an L-shaped structure adjoining the existing volume. The entrance was moved to provide a generous access space and to allow easy access from the car park located on the neighbouring site. The spectator is welcomed under a large canopy leading to the entrance foyer. This space includes both the reception area and the various accesses to the halls. The volume of the hall has been extended by two frames. The glulam structure is kept, however the spacing between the purlins is used to increase thermal insulation and to guarantee better acoustics through a corrugated and perforated metal false ceiling. The thermal insulation completely envelops the volume from the outside and metal cladding protects it. The capacity of the venue has been increased to meet the demand of 2,000 seats and can accommodate up to 4,300 standing people. The volume of the hall can be divided into three, independent spaces.